Kejam! Ikan & kura2 dijual dalam keychain.Ikan hidup dan kura-kura kecil hidup yang dimasukkan dalam keychain plastik telah menjadi benda yg semakin popular yang dijual di pintu masuk kereta bawah tanah dan stesen kereta api di seluruh China.

Keychains hidup yang mengandungi kura-kura Brazil dan ikan air berwarna dianggap sbg tangkal tuah (kononnya) oleh kebanyakkan kaum Cina. Tetapi kumpulan perlindungan haiwan tidak puas hati dan memanggil bende nie sbg satu contoh "penderaan haiwan suci".
Akhbar Cina Times dalam talian Global, melaporkan satu ikan dan sembilan keychain penyu mampu dijual dalam masa lima minit sahaja. Memang tgh meletup la bisnes nie kat sana.

Menurut vendor, air berwarna di keychains 7-sentimeter-panjang mengandungi nutrien yang membenarkan ikan dan kura-kura untuk hidup di dalam selama berbulan-bulan. Walaupun itu mungkin benar, tetapi Mary Peng, pengasas bersama Pusat Antarabangsa bagi Perkhidmatan Haiwan, berkata mereka tidak boleh hidup dalam beg tertutup lama, disebabkan oleh kekurangan oksigen.

Walaupun aktivis hak asasi haiwan membantah kuat terhadap penjualan keychains hidup, tetapi mereka tidak boleh berbuat apa-apa kerana China hanya mempunyai Undang-undang Perlindungan Haiwan Liar - haiwan tak liar adalah di luar skop undang-undang.
Sementara menuggu perubahan undang-undang untuk melindungi semua jenis haiwan aktivis hanya boleh merayu kepada orang yang tidak membeli mereka, dan berharap pasaran akan mati kerana kekurangan pelanggan.

Walaupun sesetengah orang membeli keychains pelik ini untuk mendapat tuah (kononnya), tapi ada juga yang membeli semata-mata untuk membebaskan haiwan-haiwan ini.

cantik gakkk...hehehehe

Dalam kpala kura2 tuh," aku bukan pembawa tuah la bodoh..lepaskan aku".....hahahaha

hmmmmmmm
P/S: pelik2 tul dorg nie...hampir semua bende dalam dunia nie dorg anggap pembawa tuah...haiiissshhhhh...PATHETIC!!!


No comments:

Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...